неділю, 15 січня 2012 р.

Поради щодо участі у програмі Work and Travel

В останні дні травня аеропорт Бориспіль стає дуже популярним місцем. В інші місяці в аеропорту можна побачити ділових людей та їхні родини, відомих спортсменів, політиків або співаків, але саме в травні в Борисполі збираються тисячі студентів, які неначе перелітні птахи здолають 8 тисяч кілометрів, щоб провести літо на східному узбережжі США. Коли вони прилетять у Нью-Йорк чи Вашингтон, то зустрінуть такі ж численні групи студентів з Росії, Непалу, Бразилії та інших країн.

Для більшості студентів це буде незвичайне літо, тому що вони будуть вперше працювати та жити без допомоги батьків. Майже кожен буде працювати в сфері туризму на мало оплачуваних роботах. Дехто заробить 10 тисяч доларів, працюючи рикшею у Нью-Йорку, а дехто поїде у Флориду, де дуже багато туристів, не знайде нормальну роботу і повернеться в Україну в вересні майже ні з чим.
В 2012 році програма Work&Travel, по якій студенти їдуть у США, буде ще популярнішою - у зв’язку з ЄВРО-2012 усі українські університети закінчать працювати на місяць раніше, і чимало молодих людей не будуть чекати на свято футболу, а полетять у США у пошуку заробітку та нових пригод. Американське посольство в Україні вже попереджає людей подавати заяви на отримання візи у березні чи навіть раніше, якщо ті бажають влітку поїхати до США. Отже, ажіотаж цього року чималий, і постає одне важливе питання: чи вистачить на всіх студентів роботи?

 Думаю, що в такій ситуації важливо завчасно продумати всю подорож. По-перше,  потрібно обрати курортне місто, де робочої сили не багато. Є такі міста, які вже в минулі роки були переповнені закордонними студентами і куди краще не їхати. Наприклад, в штаті Меріленд є Оушен Сіті, де завжди багато студентів з Росії, України, Румунії, тощо. В цьому місті сезон відпочинку починається  лише з червня і залежить від погоди. Тому буде ризиковано обрати це місто, якщо в вас ціль заробити грошей.

В той же час, є менш відомі штати - Мен, Масачусетс, Колорадо, Монтана, до яких довго їхати. Там багато роботи, а власники готелів та ресторанів з радістю набирають персонал з інших країн. Наприклад, мій друг їздив в штат Колорадо, успішно працював у готелі та ресторані. Більш того, йому сподобався цей штат, бо там красива природа, озера, і гори... Він ризикував, коли вибрав Колорадо, але зміг знайти дві роботи. У додаток він класно відпочив у серпні, коли проїхав на машині 6000 км по таких штатах як Колорадо, Арізона, Каліфорнія та Невада.

По-друге, важливо знайти нормальний job offer. Минулого року я чув, що люди працювали за $6,50-7,50 за годину. Це досить мало, а робота виснажлива (миття посуду, робота на кухні). Наприклад, я їздив у США у 2005 році, і вже тоді заробляв $8,50 за годину. Тому моя порада - шукати роботу за мінімум 8 доларів і не поспішати погоджуватись на роботу на кухні.

По-третє, подумайте яку роботу ви хочете виконувати. Якщо не знаєте англійську, то вам краще працювати на кухні чи прибиральником в готелі. Якщо знаєте англійську, то можете спробувати працювати за столом реєстрації в готелі, продавцем, помічником офіціанта чи навіть офіціантом. І взагалі, не бійтесь розмовляти англійською! Перші два тижні вам буде важко розмовляти, але потім мовний бар’єр пропадає, і ви починаєте розуміти США та американську культуру, бо американці завжди люблять розповідати про свою країну, штат та рідне місто. До речі, якщо у вас рівень англійської мови нижче Upper-Intermediate, спробуйте до травня підтягнути свої знання на курсах чи самостійно.

По-четверте, коли приїдете у США, будьте обережні, якщо вам пропонують щось наші емігранти. На жаль, інколи вони хочуть нажитись на студентах, яким важко орієнтуватись в іншій країні. Наприклад, коли я прилетів у Нью-Йорк, мені потрібно було доїхати до мого штату. Я завчасно знайшов людину, в якої був мікроавтобус і який перевозив студентів у штати Делавер та Меріленд. В аеропорту JFK  ми чекали на цей мікроавтобус чотири години. Коли почали їхати, стало зрозуміло, що фари зламались. На-півдороги нас зупинила поліція, і нам довелось чекати на автобус, щоб доїхати до нашого міста. Але цей випадок не такий страшний, як історії інших людей.

По-п’яте, налаштуйтесь на незабутнє літо! Якщо ви будете готові до всіх викликів та пригод, то 4 місяці у такій цікавій країні як США пролетять швидко, і ви повернетесь в Україну з цікавими історіями і спогадами. 

І ще: не економте гроші на подорожі. Всі студенти пам’ятають про першу частину програми WORK, але забувають про другу частину TRAVEL. Є Ніагарський водоспад, де ввечері починається кольорове підсвічування, яке захоплює дух. Є штат Каліфорнія з мальовничою береговою лінією та океаном. Є Великий Каньйон, мабуть одне з найчарівніших місць у США. Є Аляска, Айдахо, Монтана... Американці не тільки будують великі міста, але й успішно захищають природу.

Будьте активні наступного літа!

Немає коментарів:

Дописати коментар